Cum să întreții corect o tigaie Wok din fontă pre-asezonată pentru bucătăria ta

Dacă ai achiziționat o tigaie Wok din fontă pre-asezonată, precum modelul de 6.5L de la Crucible Cookware, cu capac din sticlă de 36 cm și fund plat antiaderent, atunci ai luat o decizie excelentă pentru bucătăria ta. Pentru a te bucura la maxim de gătit și pentru a-i asigura o durată lungă de viață, este important să știi cum să îngrijești corespunzător această tigaie Wok din fontă.

Iată câteva instrucțiuni de întreținere pe care ar trebui să le urmezi:

1. Curățarea și clătirea

După fiecare utilizare, începe prin a curăța și clăti tigaia Wok în apă caldă. Folosește o spatulă sau o perie de curățare pentru fontă pentru a îndepărta particulele de mâncare de pe suprafața vasului. Această etapă este crucială pentru îndepărtarea resturilor care ar putea afecta calitatea și durabilitatea tigăii tale.

2. Uscarea corectă

Imediat după clătire, usucă tigaia cu atenție folosind un prosop curat sau șervețele de hârtie. Este important ca suprafața să fie complet uscată pentru a preveni apariția ruginii.

3. Aplicarea uleiului

Încălzește ușor tigaia pe aragaz la o temperatură mică sau medie pentru a o usca complet. Atunci când tigaia este încă ușor caldă, aplică o cantitate mică de ulei vegetal pe suprafața tigăii, folosind o bucată de pânză curată. Continuă să încălzești tigaia timp de câteva minute pentru a crea un strat subțire de asezonare, ceea ce va ajuta la protejarea suprafeței de rugina și va prelungi durabilitatea acesteia.

4. Depozitarea

După ce ai aplicat uleiul și ai încălzit tigaia, pune-o într-un loc uscat pentru a se răci înainte de a o depozita.

5. Evită umiditatea

Pentru a preveni rugina, este esențial să eviți umiditatea pe suprafața tigăii. Nu lăsa tigaia într-un mediu umed și nu o spăla în mașina de spălat vase sau cu bureți abrazivi precum lana de oțel. Dacă apare rugina, folosește o lână de oțel pentru a îndepărta rugina, apoi refă procesul de asezonare.

Ce să nu faci la o Tigaie Wok din fontă pre-asezonată


- Nu utiliza tigaia Wok din fontă în cuptorul cu microunde sau în mașina de spălat vase.
- Evită utilizarea unui burete abraziv ca lana de oțel pentru curățare.
- Nu lăsa tigaia să stea în apă pentru perioade îndelungate.
- Nu expune tigaia fierbinte din fontă la apă rece.
- Nu lăsa tigaia să se usuce în mod natural prin evaporare.
- Nu depozita alimente în tigaie.
- Nu pune tigaia de fontă umedă în depozit, deoarece acest lucru poate duce la apariția ruginii.

Prin urmarea acestor instrucțiuni simple de întreținere, vei putea să îți menții tigaia Wok din fontă pre-asezonată într-o stare excelentă de funcționare și să te bucuri de ea pentru mulți ani de acum încolo.

Comentarii