Cum se curata corect un ceaun tip cuptor olandez din fonta?

Ceaunele de tip cuptor olandez sunt oale mari de gătit, cu capac detașabil, cu o multitudine de aplicații pentru bucătărie și camping. Fiecare bucătărie ar trebui să aibă unul, deoarece există atât de multe feluri de mâncare pe care le poti găti în interiorul lor. Fanii cuptorului olandez probabil vor ști deja, dar există două tipuri diferite de cuptoare olandeze cu care ați putea găti: fontă sau email.

Ceaunele tradiționale olandeze sunt fabricate din fontă grea, la fel cum au fost de sute, dacă nu de mii de ani. Sunt grele, dar aproape imposibil de spart. Au nevoie, de asemenea, de asezonari regulate și de o curatare specifica pentru a le împiedica să ruginească.

Să începem cu ceaunul de tip cuptor olandez din fontă, de încredere, dar aparent complicat. Fonta are oarecum o reputație de a fi o provocare de curățat, dar nu este chiar atât de rău pe cât ai putea crede!

De fapt, după câteva scrub-uri și puțina asezonare, vei vedea că este foarte ușor de gătit și de intretinut. Reține că un ceaun cuptor olandez din fontă este greu de spart. Totuși, trebuie să iti amintesti să asezonezi cuptorul olandez în mod regulat, altfel nu va fi antiaderent.

Consulta ghidul nostru despre cum să asezonezi corect un cuptor olandez.

Pentru a ușura lucrurile, am împărțit procesul de curățare și îngrijire în 3 etape distincte:

  1. După gătire, indeparteaza imediat orice reziduu ars sau alimente lipite rămase în ceaun. Scoate bucățile mari și lichidul rămas și apoi foloseste un prosop de hârtie pentru a șterge ceaunul cuptor olandez în interior și în exterior.
  2. După ce ai sters fonta cu prosopul, du oala la chiuvetă și trece puțină apă fierbinte peste ea. Nu ar trebui să o inmoi sau să folosesti săpun; Pur și simplu spala-o ușor cu o cârpă sau un burete.
  3. Usuca ceaunul cuptorul olandez. Și ne referim în întregime. Trebuie să elimini cât mai multă umiditate, altfel poate atrage rapid ruginarea în interior, ceea ce nu este atât de plăcut la gătit. Poti chiar încălzi ușor oala pe plită sau in cuptor pentru a arde orice exces de lichide.

E atat de simplu!

Dacă ai pete încăpățânate sau ai observat puțină rugină, scoate peria de sarma și curata bine ceaunul cuptor olandez. De asemenea, poti folosi raclete sau spatule pe resturi sau pete încăpățânate. Nu recomandăm să inmoi cuptorul olandez peste noapte, deoarece devine un refugiu pentru rugină. Poti, totuși, să-l inmoi în apă fierbinte în timp ce îl freci.

Dezavantajul acestei tactici este faptul că vei începe să cureti din statul asezonat. Vasele de gătit din fontă au nevoie de un strat de asezonare pentru a împiedica lipirea alimentelor în timp ce se gătesc. Aceasta patina este alcătuita dintr-un strat de polimeri care se formează atunci când uleiul este încălzit la baza cuptorului.

Acum ști cum să iti cureți ceaunul de tip cuptor olandez, în modul corect!

Curățarea cuptoarelor olandeze din fontă nu trebuie să fie o corvoadă când știi cum să o faci! Vei aprecia rapid cât de ușor poate fi să ștergi acel reziduu ars deranjant cu instrumentele și cunoștințele potrivite. Este și mai ușor dacă ai un cuptor olandez strălucitor, deoarece totul se va șterge literalmente imediat!

Asigură-te că salvezi la îndemână ghidul nostru despre curățarea unui cuptor olandez pentru data viitoare când gătesti o tocanita sau o friptură de duminică!

Pofta buna!

Comentarii

Articole similare